28. okt. 2024
Af Jon Bloch Skipper / Redigeret af Malan Joensen

Livet som kongelig: Selv de mindste detaljer vurderes og diskuteres

Kronprins Christian, kong Frederik og dronning Mary.
Kronprins Christian, kong Frederik og dronning Mary.
Arkivfoto: Hanne Juul
I BILLED-BLADETs kongelige brevkasse kan du hver uge læse interessante spørgsmål og svar om alt inden for den royale verden.

Spørgsmål og svar har tidligere været bragt i BILLED-BLADET.

Kære kongelige brevkasse
Jeg synes, det er fuldkommen vanvittigt, når man læser, at kronprinsen går rundt i en skjorte til 11.000 kr., og på håndleddet sidder der et Rolex-ur til 80.000 kr. Lillebror Vincent står åbenbart i en god lære, når han går rundt i sko til 5.000 kr. Men, men, men... ingen kvaler, skatteyderne betaler.
Med venlig hilsen
Helle G.

Kære Helle G.
Tak for din kommentar. Den er velkommen i disse spalter, for den understreger den pointe, at de kongelige altid er genstand for opmærksomhed – at deres gøren og laden, påklædning, ja alt ned i selv den mindste detalje, vurderes, tolkes og diskuteres. På den måde er kongehuset et fælles referencepunkt eller samtaleemne for de fleste af os danskere, uanset om vi er royalister, republikanere eller noget midtimellem. Det kan med en vis ret siges, at et royalt liv leves i en delikat balancegang mellem distance og nærhed. Kongen og hans familiemedlemmer er den absolutte top i den samfundsmæssige kransekage, hvilket bl.a. kommer til udtryk i deres privilegier samt retlige og økonomiske særstilling, herunder deres luksuriøse livsstil. På den måde markeres distancen til os andre, dvs. forskellen på "dem" og "os". Den accepterer de fleste af os, for det særlige liv er jo en del af det, der gør kongefamilien til et ophøjet samlingspunkt for nationen. Distancen mellem "dem" og "os" må dog ikke blive så stor, at vi ikke længere kan identificere os med dem. Eller så stor, at vi får en oplevelse af, at de kongelige udnytter deres position for egen vindings skyld – f.eks. at deres skattefinansierede livsstil bliver for ekstravagant eller afkoblet fra vores hverdag. For hvis nærheden forsvinder, hvis vi slet ikke kan genkende os selv i dem, kommer den kongelige institution i problemer. De kongelige skal med andre ord ligne os andre og således være et spejlbillede af samfundet, men de må naturligvis heller ikke være præcis som os andre. For meget nærhed, almindeliggørelse eller forfladigelse kan nemlig også blive problematisk, for hvis kongen og hans familie er præcis som os andre, lever et liv som os andre, forsvinder grundlaget for deres særlige position og status. Det er denne ambivalente, irrationelle og vanskelige balancegang, som de kongelige i et konstitueret monarki, som en slags guldfugle i et jernbur, skal mestre og ikke mindst er tvunget til at forholde sig til, hver gang de foretager selv det mindste valg, herunder om deres påklædning og accessories – 365 dage om året, fra vugge til grav. Og det er faktisk ikke en livssituation, som jeg misunder dem.
Bedste hilsner
Jon Bloch Skipper

Har du et spørgsmål af royal karakter, du gerne vil have opklaret? Så kan du sende det ind til BILLED-BLADETs kongelige brevkasse, der er en fast del af Danmarks royale ugeblad.

Hver uge svarer historiker og royalekspert Jon Bloch Skipper på interessante spørgsmål om kongehuset, kongefamilier i ind- og udland samt mange andre spændende aspekter af den royale verden igennem historien.

Jon er forfatter til flere bøger om og med de kongelige, herunder "Tre søstre: samtaler mellem dronning Margrethe, prinsesse Benedikte og dronning Anne-Marie" (2008).

Send dit spørgsmål på mail til jon@billed-bladet.dk eller på post til BILLED-BLADET, postbox 602, 0877 København C. Mærk kuverten "Kongelig brevkasse".


Læs mere om: