Livsstil - Sådan kommer du videre efter en skilsmisse

Følelserne er ofte i kog - man er vred, ked af det, føler sig afmægtig og er måske fuld af skyldfølelser over for børnene. Så hvordan kommer man bedst igennem en skilsmisse?
En skilsmisse sammenlignes med en sorgproces efter et dødsfald. Det mener parterapeut Karen Sveistrup, der er tilknyttet www.skilsmisseraad.dk. Og det kan tage mellem et halvt til et helt år at komme igennem sådan en proces. Hvordan man kommer videre efter en skilsmisse afhænger af flere ting, blandt andet om man er den, der har taget beslutningen om skilsmisse, eller om det kommer som et chok, at manden vil skilles.
- Hvis kvinden tager initiativ til skilsmisse, som kvinder jo oftere gør end mænd, har hun haft tid til at arbejde mere med sig selv i tiden op til skilsmissen, og sorgprocessen vil derfor ikke tage så lang tid, som hvis hun er i granatchok efter at være blevet forladt. Alligevel kan man have svært ved at overskue en fremtid som single, siger Karen Sveistrup.
Fra vrede til sorg
Som nyskilt reagerer man typisk med vrede, som dækker over, at man er ked af det. Vreden går efterhånden over i sorg. Man er ked af det, føler afmagt og utilstrækkelighed. Man kan ikke på det tidspunkt forholde sig konstruktivt, men er selvdestruktiv.
- Er der børn i forholdet, er det en endnu sværere proces, der tager længere tid, for så er man nødt til at sørge for, at de vrede følelser ikke går ud over børnene. Hvis man f.eks. fortæller sit barn, at deres far er en idiot, så siger man dermed også, at halvdelen af ens barn er en idiot. Så skån børnene, og gør dem ikke til dine kombattanter, lyder Karen Sveistrups råd.
Se på din del af ansvaret
På et tidspunkt vil du kunne begynde at se fremad, og så kan du reflektere over det kuldsejlede parforhold. Vær dog indstillet på, at det kan tage lang tid at nå dertil.
- Tillad dig at være i din proces, og lad tiden arbejde for dig. Det hjælper dig ikke at distrahere dig selv ved at drukne dig i arbejde. Accepter, at du har det, som du har det. På et tidspunkt lander du på begge ben og kan reflektere. Og så er du videre i dit liv, siger Karen Sveistrup.
10 råd til dig, der har børn
Tal ordentligt om din eksmand og hans familie over for dine børn.
Behandl din eksmand og hans familie værdigt, for det er stadig dine børns familie.
Vis dine børn, at man kan blive skilt med respekt og på en omsorgsfuld og god måde. Du er forbillede for dine børn. Der er stadig møder i børnehaven, som I gerne skulle kunne komme til begge to.
Italesæt over for dine børn, at du er den voksne, og at skilsmissen er dit ansvar, og at du nok skal tage dig af det, når du er ked af det. Børn tror nemlig, at det er deres skyld, at I bliver skilt.
Lad være med at putte børnene i din seng, når din eksmand er væk, for så føler de sig afvist, når der kommer en ny mand ind i dit liv - og i din seng.
Overvej, hvornår du præsenterer børnene for en ny kæreste - skal de møde hver eneste, eller først når det bliver seriøst?
Sæt dig ud over dine egne behov, og husk, at du er dine børns primære omsorgsperson. Tænk også kun på børnenes tarv, når du skal fastsætte samvær med deres far.
Lad være med at slås om indboet, for det er også børnenes hjem, du splitter. Det gælder, uanset om du bliver boende eller ej. Det gør børnene trygge at have de samme ting omkring sig som før skilsmissen.
Lad være med at konkurrere med din mand om børnenes gunst. Børnene har mere brug for en tryg hverdag end masser af gaver og fantastiske oplevelser.
Bliv enige om at opretholde de samme værdier omkring børneopdragelse, så børnene ikke bliver forvirrede. Der er rigeligt at forholde sig til af regelsæt i børnehaven, hos bedsteforældre osv. Bevar også den samme børneopdragelse, når der kommer en ny partner ind i dit eller din eksmands liv.
Kilde: Parterapeut Karen Sveistrup