7. sep. 2012
Af af Mia Qvist Scheelsbeck/Newsdesk

Livsstil - Sådan bliver du klar til Eremitageløbet

https://imgix.billedbladet.dk/media/billedbladet/livsstil/2012/marts/sadanbliverduklartillob.jpg
Arkivfoto: AOP
Du skal ikke forsøge at løbe de 13,3 km inden løbet, hvis du ikke er i form

Der er godt en måned til årets Eremitageløb, og hvis du ikke er begyndt at løbetræne endnu, har du faktisk en smule travlt.

Når de 13,3 km skal tilbagelægges den 7. oktober, er det nemlig vigtigt, at kroppens led er helt parate. Og det gøres bl.a. ved kortere og hyppige løbeture.

- Det er meget vigtigt, man ikke overbelaster sig selv, fordi man har for lidt tid inden Eremitageløbet. Når vi træner, bliver musklerne hurtigt stærke, men sener og ligamenter har sværere ved at følge med. Leddene kan simpelthen ikke tåle at være uforberedte. Det giver en meget høj risiko for at få skader, og det er alt fra lettere til meget alvorlige skader. Senen kan blive irriteret og betændt, og du kan få ondt i f.eks. knæet eller hoften, forklarer Anne Bech, der er personlig træner, løbeekspert og forfatter til bogen 'Guide til gudindekrop', til Alive.dk.

Begynd med de korte løbeture
Da der kun er fire uger til løbet, råder hun til, at man begynder med nogle kortere ture.

- Det handler om at tage små ture. Løb fire-fem km fire gange i den første uge, så du ikke overbelaster dig selv. Og så skal du gå en del. Løb eksempelvis et minut og gå 30 sekunder, foreslår Anne Bech.

I uge to kan man løbe seks-syv km tre gange, og i uge tre kan man forsøge at nå fire ture på seks-syv km.

- Den sidste uge op til løbet skal man nøjes med at løbe to gange, og det må gerne være otte-ni-ti km. Men sørg for at have to pausedage inden løbet, siger Anne Bech.

Styrketræning er ikke afgørende
Dermed behøver man altså ikke at løbe de 13,3 km inden den 7. oktober.

- Prøv på at løbe de 8-10 km inden løbet. Resten kan du klare på konkurrencen på selve løbsdagen, siger Anne Bech.

Hun forklarer til, at man godt kan supplere med lidt styrketræning, men at det med så kort varsel ikke vil være afgørende for løbet.

- Styrketræning kan måske hjælpe dit løb på lidt længere sigt. Den første uge er det vigtigt, du holder dig til de fire små løbeture. I de tre andre uger kan du godt supplere med lidt øvelser. Det kan f.eks. være, hvor du hopper op og ned fra trappetrin med benene samlet. Det giver styrke i alle de muskler, du bruger i løb. Du kan også lave squats, hvor du går ned i knæ med rank ryg og presser numsen bagud, forklarer Anne Bech.

Fakta om Eremitageløbet:
- Det er 44. gang, at løbes afholdes.

- I årene 1969-2011 har der deltaget 576.735 løbere i alderen 4-96 år.

- I 2011 gennemførte 16.685 løbere.

- Eremitageløbet foregår i Dyrehaven nord for København.

Kilde: Elob.dk