4. sep. 2012
Af af Dorthe Plechinger og Line Hvid/Mad & Bolig

Livsstil - Lav lige så god kaffe som på caféerne

https://imgix.billedbladet.dk/media/billedbladet/livsstil/2012/marts/sadanlaverduligesagodkafesomcafe.jpg
Arkivfoto: AOP
Du behøver ikke at betale i dyre domme på en café for en lækker kop kaffe. Her får du fem tips til at lave kaffe som på caféerne i dit eget køkken

Køb hele bønner
Det er bare bedst at købe bønnerne hele og selv kværne dem. Kværn kun den mængde kaffe, du skal bruge. Benyt ca. 60 gram kaffe pr. liter vand. Når du har købt en lækker kaffe, så opbevar den i en lys- og lufttæt beholder, så kan den ofte holde sig i flere år.

Investér i en god espressomaskine
Det kan som regel betale sig at købe en af de lidt dyrere espressomaskiner. Har den en mælkeskummer, kan du lave alt fra almindelig kaffe til café latte.

Kend ristningen
Læg mærke til, hvordan den kaffe, du bedst kan lide, er ristet og gå efter det fremover, når du køber kaffe.

Lysristet: Tydelig aroma, flot syrlighed og en let fylde. Mild kaffe, som passer til morgen- og formiddag.

Mellemristet: God sødme og fin balance. En allround kaffe, der specielt er god til eftermiddag.

Mørkristet: Giver tyngde og bitterhed, som stammer fra ristningen. Passer specielt godt oven på et måltid mad.

Kend dit kaffeland
"Pleaser-kaffen", som de fleste kan lide, stammer ofte fra Brasilien og Nicaragua. Den er lidt sødmefuld og chokoladeagtig, men er ikke så udfordrende for smagsløgene. Den mere tunge og kraftfulde kaffe kommer tit fra Colombia, Guatemala og Costa Rica. Den udfordrende kaffe stammer ofte fra Etiopien og Kenya.

Få hjælp fra eksperterne
Prøv at købe din kaffe direkte fra et risteri. Her er der ofte en kaffebarista, som du kan bruge som konsulent. Han eller hun er oplært i at vejlede folk i at købe kaffe. Det er også muligt at komme på barista-kurser rundt om i landet. Her lærer man at lave den perfekte espresso.