Livsstil: Læs her ni grillvaner i verdensklasse
De seneste år har Det Danske Grilllandshold bidt skeer med de rigtig store ved det officielle VM i Grill, der afholdes i Memphis, USA - og sidste år vandt de prisen for bedste BBQ-sauce ved verdensmesterskabet i Grill. Her giver de dig ni gode vaner til den forestående grillsæson.
1. Brug låget
Uanset om du er til kul eller gas, så sørg for at købe en grill med låg. Det giver dig mulighed for både at grille, stege, koge og blandt andet bage på grillen.
2. Gå aldrig ned på gear
Sørg for at have gode værktøjer ved hånden, som er designet til grillbrug - grilltang, paletkniv, grillgaffel, salt- og peberkværne og så videre. Hverdagsudstyret fra køkkenet er som regel for klejnt og er ikke bygget til åben ild og udendørs liv.
3. Gang i kullene
Vælg FSC-mærkede kul og briketter - og gå efter varianter, der er mærket med "VAREFAKTA". Her skal du kigge efter kul og briketter, der har en deklareret brændværdi på over 20.000. Det betyder, at du kan forvente 3-4 timers brændetid. Vær opmærksom på, at grillkul fra Asien, Afrika og Sydamerika sjældent er deklareret. Du kommer bedst i gang ved altid at tænde op med en grillstarter og to-tre optændingsblokke. Brug aldrig tændvæske, da det lufter og afgiver smag til maden! Du får mest ud af dine kul ved at have luftspjældene helt åbne under grillningen og lukke dem til, så snart du er færdig med at grille.
4. Sats på kvalitet
På madsiden eksisterer der mange produkter specialudviklet til grillen - marinader, krydderblandinger, kødpakker og så videre. Ofte finder man anden- og tredjesorteringskød i de pakker - man kan pakke meget ind i en hørm af grill og hygge. Men det ændrer ikke på, at det bedste er at købe frisk kød, som du selv eller din slagter skærer ud - og som du selv eventuelt marinerer. Bland selv krydderier, saucer og marinader - så er du sikker på, hvad du tilsætter, og hvad det indeholder. Og resultatet bliver langt bedre!
5. Low and slow
Selv om det ser godt ud, så er sprudlende flammer og overdreven røg den sikre død for et godt grillmåltid. Branket mad smager dårligt, ser grimt ud - og er tilmed usundt. Så begynd først at grille, når kul eller briketter har forvandlet sig til gløder. Smør risten i solsikke- eller raspolie, så kød og grøntsager slipper risten lettere og ikke brænder fast. Grill ved lav temperatur over længere tid - det minimerer risikoen for at brænde maden af, og det giver faktisk også det bedste og mest møre resultat i sidste ende. Hold afstand mellem maden og varmekilden - altså kullene eller brænderne. Skær det brankede af, hvis du kommer til at svitse maden lige lovlig meget
6. Vask, vask, vask!
Vask hænder hyppigt - både før, under og efter grilningen. Tophygiejne er og bliver alfa og omega for god grilning - ikke kun på selve grillen, men i højeste grad også omkring. Hold rå fødevarer adskilt fra tilberedt mad, hold kød og grøntsager adskilt - og sørg for ikke at bruge samme tallerken, grilltang og skærebræt til det rå og det færdiggrillede kød. Pas på, at der ikke kommer kødsaft fra råt kød på salaten eller det færdiggrillede kød.
7. Nemt og hurtigt
Når vi griller, er det som udgangspunkt altid ved meget høje temperaturer. Ingen bakterier overlever den varme, og du behøver derfor ikke gøre grillen pinlig ren og funklende hver gang. Faktisk er en grill bedst, når den har været brugt nogle gange, da fedtaflejringer får låget til at slutte ekstra godt til, og at grillen i sig selv har den rigtige BBQ-duft. Men det er altid en god idé at gøre risten ren med rustfri stål-grillbørste - gør det, når grillen stadig er varm. På den måde slipper madrester nemmere, du slider ikke unødigt på børsten - og du kan overstå rengøringen på 10 sekunder.
8. Nysgerrighed med stort N
En gennemsnitsvoksen dansker behersker syv opskrifter i et køkken - og endnu færre på grillen. Kast dig ud i at lege og eksperimentere. På nettet finder du masser af gratis opskrifter og inspiration, så det er bare at komme i gang. Alt kan tilberedes på en grill - undtagen koldskål. Men kammerjunkerne kan du nu godt bage på grillen.
9. Hyg dig!
Dine grillerier lykkes kun, hvis de kombineres med nærvær og samvær. Tid kan du spare ved at være velforberedt - køb ind i forvejen, marinér kødet, forkog kartoflerne og snit grøntsagerne. På den måde har du overskud til at hygge om gæsterne eller sammen med familien, for grill handler i bund og grund om én ting - nemlig hygge.
Denne artikel er lavet i samarbejde med Alive