26. apr. 2012
Af af Nina Bendixen/Newsdesk og Louise Møller

Livsstil: Sådan handler du sikkert på nettet

https://imgix.billedbladet.dk/media/billedbladet/livsstil/2012/marts/sadanhandlerdusikkertpanettet.jpg
Arkivfoto: AOP
Det er populært at købe brugte varer på nettet – få gode råd til at gøre det på en sikker måde

Det er ikke kun nye varer, der ryger over den virtuelle disk. Danskerne køber i stigende grad brugte varer, viser en opgørelse lavet af Foreningen af Danske Interaktive Medier i 2011.

Ifølge Danmarks Statistik købte tre millioner danskere varer på nettet i 2011, og det er alt fra tøj og møbler til samleobjekter, som danskerne køber fra computerskærmen.


Dine rettigheder afhænger af sælger
Sælgerne kan være auktionshuse, virksomheder eller privatpersoner, men som køber skal man være opmærksom på sine rettigheder. For de er forskellige, alt efter hvem sælger er, siger jurist.

- Når du som forbruger handler hos en virksomhed på nettet, har du de samme rettigheder ved køb af brugte varer, som ved køb af nye varer. Hvis du handler hos en privat person, er dine rettigheder dog anderledes, forklarer Henrik Lundgaard Sedenmark, der er jurist i Forbrugerklagenævnets sekretariat.

Hvis varen er købt hos en privatperson, har du ikke mulighed for at klage til Forbrugerklagenævnet over købet. Nævnet behandler kun klager over varer og ydelser, som er købt hos en virksomhed. Har du købt den brugte vare hos en formidler af brugte varer - eksempelvis et auktionshus - gælder der de samme regler som ved køb hos en virksomhed, selvom den egentlige sælger er en privatperson. Dine klagemuligheder er dog ikke de samme, da Forbrugerklagenævnet ikke behandler klager over salg mellem privatpersoner.

Fem gode råd til køb af brugte varer på nettet
- Betal altid med betalingskort, når du handler med en virksomhed, så kan banken trække pengene tilbage, hvis du ikke modtager din vare.

- Hvis du handler med en virksomhed, så tjek sælgeren på nettet og i CVR-registeret.

- Tjek, om den private sælger har mange varer til salg. Sælger er måske ikke så privat, som der bliver givet udtryk for.

- Mød så vidt muligt den private sælger personligt. Så kan du se varen, før du betaler.

- Lad være med at handle, før du ved hvem sælgeren er.

Denne artikel er lavet i samarbejde med Alive