Livsstil: Derfor er lightsodavand ikke sundt
Danskerne er glade for lightsodavand. Mens vi i år 2000 drak 11 liter sodavand uden sukker om året, drikker vi i dag 24 liter.
Men hvor godt er det egentlig at drikke lightsodavand i forhold til sodavand med sukker? For lightprodukternes sødemidler er i årenes løb blevet beskyldt for både at øge kræftrisikoen, skade kredsløbet og nedsætte fertiliteten, skriver magasinet Aktiv Træning.
Faktum er dog, at hverken forskere, læger eller diætister ved specielt meget om lightprodukternes virkning. Der har dog været lavet to store amerikanske undersøgelser, der viste, at lightsodavand faktisk feder.
Og det er på trods af, at rigtig mange netop drikker lightprodukter for at holde sig slanke.
Selvom forskerne kunne måle vægtforskellen på testpersonerne i undersøgelserne, kan de dog stadig ikke forklare, hvorfor det hænger sådan sammen.
Martin Kreutzer, der er kost- og vægttabsvejleder, peger på, at det kan skyldes, at lightprodukterne fjerner det filter, vi normalt har, når vi spiser og drikker. Vi indtager det måske i større mængder, fordi vi ikke ser lightprodukterne som usunde, og så spiser vi måske mere usundt som kompensation.
Nogen får også en større trang til mere sødt af at drikke lightsodavand.
- Teorien er, at hjernen reagerer på den søde lightsmag, som om det var sukker, der blev indtaget. Det vil sige, at den udskiller en masse insulin til blodet for at optage sukkeret. Dermed dykker blodsukkeret, og behovet for noget sødt melder sig igen. Det er dog ikke bevist, siger Martin Kreutzer til Aktiv Træning.
Det peger Preben Vestergaard, der er ernæringsekspert ved Professionshøjskolen Metropol, også på.
- Det er en lappeløsning at drikke light, hvis du vil tabe dig, for du fortsætter dermed med at trøste dig med den søde smag, siger han til Aktiv Træning.
Kilde: Aktiv Træning
Denne artikel er lavet i samarbejde med Alive