31. mar. 2012
Af af Mia Qvist Scheelsbeck/Newsdesk og Thomas Flindt

Livsstil: Ekspert mener, at konservesgrønt er ok

https://imgix.billedbladet.dk/media/billedbladet/livsstil/2012/konservesgront.jpg
Foto: AOP
Du behøver ikke at stå og skrælle gulerødder og champignon til middagsmaden.

Ifølge en ernæringsekspert kan det nemlig være ligeså godt at bruge frossen spinat eller champignoner på glas.

- Mange har en idé om, at frugt og grøntsager kun er sunde, hvis man har dyrket dem selv og tilberedt dem fra bunden. Det er klart, at friske grøntsager, der lige er hevet op af jorden, har et højere næringsindhold. Men konserves og dybfrost kan være helt okay. Færdigvarer holder ganske fint på vitaminer og mineraler ift. friske grøntsager, som jo typisk har haft en rigtig lang transporttid, før de ender i forretningerne, siger Per Brændgaard, der er ernæringsekspert og klummeskribent i Femina, til Alive.dk.

Han siger også, at alternativet til friske grøntsager og hjemmelavet aftensmad måske er junkfood - og så er det altså langt bedre at snuppe en genvej og bruge konservesgrønt eller dybfrostvarer.
- Det, der betyder noget, er, at du får den mængde grøntsager, du har brug for. Om de så er friske, frosne eller på konserves er ikke afgørende. Du skal vælge den måde, der er realistisk for din hverdag, forklarer han.

Du kan tilpasse portionerne bedre
Per Brændgaard peger også på, at der findes kvalitetsprodukter inden for både konserves og dybfrost.

- Rent ernæringsmæssigt er der ikke nogen forskel af betydning på eksempelvis konserves og friske grøntsager, der har haft en lang transporttid. Frost holder rigtig fint på vitaminer, og det kan være en god måde at få eksempelvis spinat på, siger ernæringseksperten.

At bruge frost og konserves kan også være en god måde at undgå madspild på. Og det er da værd at tænke på, når danskerne årligt smider 540.000 ton mad ud om året.

- Så kan du nøjes med at bruge den mængde spinat, som du skal spise nu. Der er også flere og flere varer, der kommer i mindre glas og dåser, så du kan nøjes med at bruge det. Køber du et friskt kålhoved og kun skal bruge ¼ af det, glemmer man ofte at bruge resten af kålhovedet medmindre, man er sådan en, der er meget systematisk omkring indkøb og forbrug, siger Per Brændgaard.

Artiklen er lavet i samarbejde med Alive.