6. apr. 2012
Af af Mia Qvist Sheelsbeck/Newsdesk og Louise Møller

Livsstil: Tjek hvor bakterierne er i dit hjem

https://imgix.billedbladet.dk/media/billedbladet/livsstil/rengoeringhjemmet.jpg
Arkivfoto: AOP
Man skal gøre rent i en særlig rækkefølge. Det reneste skal først, og det mest beskidte og smittefarlige skal til sidst

De fleste tager måske ikke disse genstande med, når huset gøres rent

Gulvet bliver støvsuget, håndvasken skrubbes og hylderne tørres af - men husker du også at give håndtagene en omgang med kluden?

Der kan nemlig sidde rigtig mange bakterier, hvis vi ikke får vasket vores hænder ofte og godt nok. Og ifølge Claus Malta Nielsen, der er læge og næstformand for Rådet for Bedre Hygiejne, har vi ikke godt af at få påført bakterierne.

- Mange siger, at det er godt at få lidt skidt på sig, men jeg har svært ved at se, at det skulle passe, siger Claus Malta Nielsen til Alive..

Denne uge er netop udråbt som hygiejneuge, hvor Rådet for Bedre Hygiejne forsøger at sætte fokus på dårlig hygiejne.

Rådet påpeger bl.a., at man skal huske at gøre rent i en særlig rækkefølge. Det reneste skal først, og det mest beskidte og smittefarlige skal til sidst, så bakterierne ikke spreder sig i takt med, at du gør rent.

Her er en række råd til at gøre rent på en hygiejnisk måde og til generelt at få en bedre hygiejne derhjemme:

- Husk at vaske håndtagene i huset - både i køkkenet, badeværelset og andre rum.

- Karkluden i køkkenet skal skiftes hver dag, og den skal vaskes ved 60 grader. Skift i øvrigt også viskestykker håndklæder jævnligt.

- Rengør køleskabet jævnligt. Spildte varer skal tørres hurtigt op, da bakterierne kan formere sig - særligt hvis temperaturen i køleskabet daler.

- Husk at rense filtret i opvaskemaskinen ofte. Helst en gang om ugen eller efter behov.

- Gør håndvasken og vandhanen på badeværelset rene dagligt.

- Vask altid hænder, hvis du har brugt WC-børsten.

- Hav et separat håndklæde i køkkenet til at tørre hænder i, så du ikke bruger viskestykket.

- Skyl altid frugt og grøntsager, inden du spiser dem. Det er et rigtig godt gemmested for forskellige mikroorganismer.

Kilde: Rådet for Bedre Hygiejne

Denne artikel er lavet i samarbejde med Alive.