Livsstil: Hvor tit bør du spise?
Per Brændgaard, ernæringsekspert og sundhedshumanist, foredragsholder og konsulent fortæller her, hvordan kroppen reagerer på mange og få måltider.
Kvinder, der kun spiser få gange om dagen, tager mere på i både vægt og taljemål end dem, der spiser hyppigere. Det er den slags forskning, der har ført til ideen om, at det er vigtigt at spise ofte, hvis man vil holde den slanke linje. Men ...
... det er min erfaring, at rådet i praksis har den modsatte effekt: Man tager på (eller undgår at tabe sig) ved bevidst at spise hyppigere.
Man begynder simpelt hen at overspise, når man begynder at spise hyppigere, end man plejer. Hyppigere spisning virker ikke slankende i sig selv. Hyppige måltider hjælper kun til at slanke kroppen, hvis de hyppige måltider opstår som følge af, at man overspiser mindre, når man spiser. Når man derimod blot begynder at spise oftere, fordi man tror, det er vigtigt i sig selv, så fører det til mere i stedet for mindre overspisning.
Mange tvinger sig til at spise morgenmad og mange mellemmåltider i løbet af dagen som følge af en idé om, at det er vigtigt at spise ofte for at holde forbrændingen oppe og blodsukkeret stabilt. Det er myter. Realiteten er, at man overspiser, når man tvinger sig til at spise ofte uden at være sulten.
Hvis du begynder at spise oftere for at slanke dig, så begynder du det forkerte sted. Start i stedet med at spise mindre i de måltider, du spiser nu. Det vil gøre, at du hurtigere bliver sulten igen, og som følge af sulten vil du begynde at spise hyppigere. Hvis du blot begynder at spise flere mellemmåltider uden at have brug for det, så vil det jo bare være ekstra kalorier, som du tager på af, snarere end du taber dig.
Der findes næppe nogen optimal fordeling af dagens måltider, som kan være gældende for alle. Det vigtigste er, at det er de indre fornemmelser af sult og mæthed, der regulerer spisningen. Så vil antallet af måltider og afstanden mellem måltiderne opstå af sig selv og regulere sig selv gennem dagen og fra dag til dag.
Princippet er enkelt: Vent med at spise, til du er tilpas sulten. Stop, når du ikke er sulten længere. Vent igen.
Denne artikel er lavet i samarbejde med Femina.