Livsstil: Berømt hjerneforsker: Vi bliver ikke klogere med tiden
- Den hjerne, vi har i dag, ligner fuldstændig den, mennesker blev født med for 75.000 år siden. Den har ikke ændret sig, og intet tyder på, at den vil gøre det. Det eneste, der adskiller os fra stenaldermanden, er, at vi bliver mere og mere vidende om verden. Det gør os i stand til at ændre vores kultur og give os mere magt over tilværelsen, siger Peter Lund Madsen.
Hvad er intelligens egentlig for en størrelse?
- Man må selv finde ud af, hvad intelligens er, i den forstand at det er så svært et begreb at definere, at der ikke er nogen, der kan tage patent på det. Det er noget mærkeligt noget, det at være kvik, for du kan starte en uendelig diskussion om, hvordan man vægter det: Er det vigtigst med social intelligens, eller er den matematiske intelligens vigtigere? Man bliver aldrig enige. Alligevel, hvis du og jeg satte os ned i et rum, og der kom 100 personer ind og fortalte om sig selv i et minut, så ville vi to med stor sikkerhed være ret enige om, hvem der virkede intelligente, og hvem der ikke gjorde. Man kan se det i folks kropssprog, i deres øjne, fortæller Peter Lund Madsen.
Men det informationssamfund, vi lever i i dag, gør det os slet ikke klogere?
-- Nej, det giver os større viden og større udblik. Jeg er ikke klogere nu end ham, der levede for 500 år siden. Jeg ved meget mere om verden end ham, men det gør mig ikke mere intelligent. Hvis man tog en tidsmaskine, rejste tilbage til stenalderen, kidnappede et stenalderbarn og tog ham med herop og satte ham i skole, så ville han være i stand til at blive læge eller revisor, eller hvad han havde lyst til, helt på linje med os andre. Så man kan sige, at intelligens er hjernens talent for at opsamle og bruge informationer, svarer Peter Lund Madsen.
Hvilken slags mennesker, tror du, vil blive betragtet som de mest intelligente i fremtiden?
-- Jeg oplever, at der sker et enormt skift. Vi ser jo hele tiden, at der er en masse hjernefunktioner, som kan blive overtaget af maskiner, fx regnemaskinen og computeren.Men vi er stadig meget, meget langt fra at have en maskine, som kan overtage det, der hedder sociale funktioner. Vi taler altså om det store, bløde, svuppende område, der hedder social intelligens: Evnen til at få et samarbejde til at fungere, evnen til at motivere hinanden, evnen til at skabe en god stemning, til at få en god idé og sige: Vi skal dén vej! Kom nu, alle sammen! Den form for intelligens vil i højere og højere grad blive efterspurgt, for den kan ikke erstattes af maskiner, siger Peter Lund Madsen.
Denne artikel er lavet i samarbejde med PSYKOLOGI