22. sep. 2013
Af af Lisbeth Madsen, NewsDesk, Aller Media

Livsstil - Sådan kan du forlænge du dit liv med flere år

https://imgix.billedbladet.dk/media/aopd-143626.jpg
Foto: AOP
Har du et stillesiddende kontorjob, så er du en af dem, der vil have allermest gavn af at dyrke motion i din fritid. Men også folk med tungt fysisk arbejde kan høste et par leveår mere, hvis de træner, når de har fri.

4,5 år. Så meget kan du forlænge dit liv med, hvis du har et stillesiddende job og dyrker motion i din fritid, viser en ny, stor dansk undersøgelse, kaldet Østerbro-undersøgelsen, skriver Magasinet Arbejdsmiljø i denne måned.

Mindst to år mere at leve i

Undersøgelsen er lavet blandt 16.000 danskere, der er blevet inddelt i fire grupper, alt efter hvor fysisk krævende, deres job er. De deltagere, der havde størst gavn af at være fysisk aktive i fritiden, var dem med stillesiddende jobs, men også dem med tungt arbejde levede i gennemsnit 2,5 år længere, hvis de dyrkede motion uden for arbejdstiden.

- Det ser ud som om, at uanset hvilke fysiske krav, der stilles til ansatte på deres arbejde, kan de tjene på at være fysisk aktive i fritiden. Og dem med stillesiddende arbejde kan tjene mest, fortæller Andreas Holtermann, professor ved Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA), ti l Magasinet Arbejdsmiljø.

Ud over stepperne

Livslængden er tilsyneladende ligefrem proportionel med, hvor meget motion du dyrker. Så der er ikke nogen grund til at holde dig på den af Sundhedsstyrelsen anbefalede halve time, hvis du har tid og mod på mere.

- Resultaterne viser, at jo mere fysisk aktiv man er i fritiden, jo større er gevinsten for ens livslængde. Det gælder uanset, om man er mand eller kvinde, og om man har et stillesiddende eller meget fysisk krævende arbejde, forklarer Andreas Holtermann.

Den største hjertekar-undersøgelse

Dataene i undersøgelsen er samlet ind hen over ti år, og undersøgelsen er den største længerevarende hjertekar-forskningsundersøgelse, der er foretaget i Danmark. Analysen er lavet af forskere fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, Frederiksberg Hospital, Bispebjerg Hospital og Syddansk Universitet.

    Læs mere om: