17. okt. 2013
Af Malan Joensen

Virak om nyt design fra prins Carl Philips firma

Prins Carl Philip.
Prins Carl Philip.
Foto: AOP
I Sverige hersker der forvirring omkring, hvem der egentlig har designet en ildskærm fra Svenskt Tenn

Prins Carl Philip, der interesserer sig meget for formgivning og har studeret faget i både USA og Sverige, er for tiden midtpunkt i en sag om fremstillingen af en ildskærm.

Virakken er opstået, fordi man i tidsskriftet Form kan læse, at en række anonyme kilder hævder, at prins Carl Philip ikke har selv har stået bag visse af de designs, han ellers selv lægger navn til – deriblandt ildskærmen ”Slottet brænder” fra firmaet Svenskt Tenn.

Det skriver avisen Sydsvenskan.

I en kronik, som Sydsvenskan citerer, fremhæver Forms chefredaktør Bo Madestrand netop ildskærmen fra Svenskt Tenn, som ”ifølge samstemmende oplysninger skal være tegnet af en formgiver, der er tilknyttet firmaet. Vi på Form er i besiddelse af et dokument, der underbygger påstanden, men kilderne har bedt om at være anonyme for ikke at risikere at sætte deres opgaver på spil”, skriver han.

Efter Form-artiklen kom frem, slettede Svensk Tenn oplysningerne om, at ildskærmen ”Slottet brænder” er formgivet af prins Carl Philip, men skrev i stedet, at firmaet CPhB Design AB, der er prins Carl Philips firma, står bag.

- Det eneste, som Svenskt Tenn var informeret om under arbejdet med ildskærmen var, at der var flere formgivere involveret, men hvor meget og hvilken rolle prins Carl Philip havde i designprocessen, var vi ikke informeret om. Vi ved stadig ikke, hvilken eksakt rolle prins Carl Philip har haft i udviklingen. Vi tog for givet, at det var ham og et antal andre formgivere, der fungerede som støtte for ham – hvilket han kan have brug for i hans slags stilling. Da vi fik vist de første skitser, fremstillede man det som om, at det var prins Carl Philips design, og hvad der er foregået bag om dette arbejde, var vi slet ikke informeret om. Vi tog ildskærmen ind i vores sortiment, fordi det var et godt produkt, der passer i vores sortiment, og som kunne fremstilles i Sverige, fortæller Thommy Bindefeld, marketingschef for Svenskt Tenn.

Imidlertid er prins Carl Philips firma CPhB Design AB nu kommet på banen og Axel Calissendorff, der er kong Carl Gustafs advokat og talsmand for bestyrelsen i prinsens firma, fortæller til Svensk Damtidning, at han kan bekræfte, at prins Carl Philip har deltaget i projektet omkring ”Slottet brænder” fra det første idéstadie til lanceringen af slutproduktet.

Der har været tale om, at en Eric Ericson skulle være manden bag ”Slottet brænder”. Det forklarer Axel Calissendorff således:

- Eric Ericson bekræfter det billede (at Carl Philip har deltaget i projektet fra start til slut, red.), selv om han mener, deltagelsen var mindre. Ericson påtog sig selvstændigt at skitsere idéen for at vinde tid og komme videre. Eric Ericson ville mod prinsens vilje være anonym, og den aftale blev overholdt. Det var Eric Ericsons forslag at gøre det sammen med Svenskt Tenn, eftersom han tidligere har haft gode erfaringer med dem. Og prinsen havde også gode erfaringer efter bestiklanceringen med Svenskt Tenn, fortæller han og hentyder til prinsens bestikdesign for firmaet Gense.

Axel Calissendorff tilføjer til Svensk Damtidning, at man har truffet beslutning om, at ingen designer længere får lov at være anonym.

Ifølge Martina Lundhe fra Gense bør der ikke være nogen som helst tvivl om, at det hovedsageligt er prins Carl Philip, der står bag om ideen og udformningen af bestikket.

Læs mere om: