LIVSSTIL: Her er søvnlidelsen, der rammer kvinder hårdest
Forskning fra University of California-Los Angeles School of Nursing viser, at søvnapnø svækker kroppens forsvarsmekanismer, som spiller en rolle for blodtrykket, hjerterytmen og kroppens svedfunktion. Og det rammer altså i højere grad kvinder.
Herudover er søvnlidelsen sværere at diagnosticere hos kvinder, fordi symptomerne ofte er mildere, og kvinderne i øvrigt virker sunde.
- Vi ved, at søvnapnø kan være årsag til store helbredsproblemer. Og især for kvinder kan det ende fatalt, forklarer Paul Macey, som har ledet studiet, til Newsmaxhealth.com.
Forstyrrer søvnmønster
Når man lider af søvnapnø, påvirkes vejrtrækningen, når man sover. Den stopper nemlig i mellem 10-60 sekunder, og det betyder, at der ikke kommer nok ilt til hjernen, og man vågner kortvarigt. Ofte uden at opfatte det. Den manglende ilt er også skyld i celleskader i kroppen.
Det betyder, at de søvnapnø-ramte typisk ikke når ind i en længerevarende dyb søvn, og det ødelægger derfor et normalt søvnmønster. Symptomer er snorken, uro under nattesøvnen samt tør mund om morgenen, og konsekvenserne kan være depression, træthed, dårlig hukommelse, tidlig død, koncentrationsbesvær og meget andet.
I undersøgelsen målte forskerne hjerterytmen hos mænd og kvinder, der både havde og ikke havde søvnapnø. De blev udsat for tre fysiske prøver, som stressede hjertet. De bestod af en åndedrætsøvelse, hvor personerne skulle ånde kraftigt ud med munden lukket, en øvelse, hvor de skulle klemme hårdt med den ene hånd og en øvelse, hvor den ene fod skulle være i iskoldt vand i et minut.
Dårligere respons fra kroppen
I alle tre prøver var ændringerne i hjerterytmen mindre og forsinkede hos personerne med søvnapnø sammenlignet med de raske personer. Og særligt stor var forskellen hos kvinderne.
Resultaterne tyder netop på, at kroppens forsvarsmekanismer er svækkede, påpeger forskerne.
- Testresultaterne påviser konsekvenserne fra søvnapnø, som er slemme hos mænd, men værre hos kvinder. Det betyder, at kvinder har større risiko for at udvikle hjertesygdomme samt andre sygdomme pga. kroppens dårlige tilpasning til fysiske opgaver. En tidlig diagnose og behandling er nødvendig for at beskytte mod skader i hjernen og andre organer, siger Paul Macey, der nu vil kigge på, hvordan behandling af søvnapnø påvirker de uheldige konsekvenser.
Undersøgelsens resultater har været publiceret i tidsskriftet Public Library of Science Journal, PLOS ONE.