I dag afholder regentparret årets sidste nytårskur – få overblik over de inviterede
De tre øverste rangklasser, repræsentanter fra de store landsorganisationer og kongelige protektioner er blandt de indbudte til nytårskur i dag.
Ud over dronning Margrethe og prins Henrik deltager også kronprinsparret.
Ved denne kur ankommer regentparret til Christiansborg Slot i den smukke guldkaret, mens kronprins Frederik og kronprinsesse Mary kører i bil.
SE VIDEO: Dronning Margrethe og kronprinsesse Mary sørgede for fornem start på 2015
Gæsterne til den tredje nytårskur er medlemmerne af Danmarks tre øverste rangklasser.
Derfor flokkes lensgrever og lensbaroner samt folk med høje embeder på Christiansborg den dag. Nogle er hofjægermestre iklædt deres grønne uniformer, andre er endnu finere, nemlig kammerherrerne i deres røde uniformer, og de bærer kammerherrenøglen bag på hoften.
SE BILLEDER: Flotte kjoler fra nytårstaflet 2015
Men nytårskuren er også for officererne fra Forsvaret og Beredskabsstyrelsen, politimestrene, biskopperne samt for repræsentanter for de største landsorganisationer samt de protektioner, der har en kongelig som protektor.
De tre øverste rangklasser
Alle medlemmer af de tre øverste rangklasser er inviteret med til den tredje nytårskur. Rangfølgen blev etableret i 1693, og tidligere var der op til 55 rangklasser i Danmark, men siden 1960 har der kun eksisteret fem. De fleste danskere tilhører dog ikke en rangklasse.
I den øverste rangklasse er blandt andre greverne af Rosenborg (det er i dag grev Ingolf), og med i 1. rangklasse er også greverne Danneskiold, præsidenten for Højesteret og riddere af Elefantordenen samt grevinde Alexandra af Frederiksborg.
LÆS OGSÅ: Dronning Margrethe inviterer til nytårskur og nytårstaffel i aften - sådan foregår det
I 2. rangklasse kommer blandt andet lensgreverne og kammerherrerne samt hofjægermestrene, hofmarskallen og ceremonimesteren, direktøren for Nationalbanken, biskopperne og rektor for Københavns Universitet.
I 3. rangklasse kommer grever og baroner, landsdommere, oberster, rigsarkivaren, domprovster og landets politimestre.
Inden for hver rangklasse er der underafdelinger, der bruges, når der er flere til stede med samme titel i én rangklasse. Hvem af dem er finest? Det er den, der har haft titlen længst.
Gæsterne blev tilsagt
Det er en fornem ting at komme til nytårskur hos regenten. I gamle dage blev gæsterne tilsagt.
Det betød, at hvis man boede i København, kom en løber rundt og tilsagde én. Boede gæsten uden for hovedstaden, fik man et brev.
I 1920 begyndte man også at invitere de store landsorganisationer, og de blev inviteret via annoncer i avisen.
I dag sendes alle invitationerne ud med brev. Undtagen til medlemmerne af 1. 2. og 3. rangklasse, der selv beslutter, om de vil deltage.
Vil de med, skal de blot møde op på Christiansborg, hvor de indskriver deres navne, og så ved alle, at de er der.