Hvem betalte for dronning Margrethes private middag i Kolding?
Spørgsmål og svar har tidligere været bragt i BILLED-BLADET.
Kære kongelige brevkasse
I BILLED-BLADET nr. 29 fortælles det, at dronningen overraskede med en privat middag i anledning af, at hun nu er den længst siddende monark i danmarkshistorien. Dagen blev fejret med private venner og ansatte ved hoffet. Det blev understreget, at middagen var privat og ikke annonceret af Kongehuset, så nu er spørgsmålet: Hvem betaler for middagen? Er det dronningen selv, Kolding Kommune eller Koldinghus, der har udgifterne? Hvis det sidste er tilfældet, siger det jo meget om dronningen.
Med venlig hilsen
Anni S.
Kære Anni S.
Jeg kender ikke de økonomiske rammer om et sådant arrangement, men jeg kan ikke forstille mig andet, end at Kongehuset har afholdt udgifterne til majestætens private markering af sin regeringsrekord, herunder omkostningerne til bl.a. lokaleleje, mad og drikke. Koldinghus indgår sammen med Rosenborg Slot og Amalienborgmuseet i det statsanerkendte, kulturhistoriske museum Kongernes Samling, som nok har haft en unik tilknytning til Kongehuset og den kongelige familie siden dets oprettelse ved en kongelig resolution, givet af Frederik 7., den 14. juni 1854, men som faktisk er en selvejende institution. Museet modtager hvert år et statsligt tilskud jf. Museumsloven, men det udgør en beskeden del af driftsøkonomien, hvorfor Kongernes Samling helt overvejende skal klare sig med egen indtjening, dvs. med indtægter fra bl.a. entréer, museumsklub, erhvervsklub, lokaleudlejning, varesalg i slotsbutikker og andre kommercielle aktiviteter. Kongernes Samling har indgået en aftale med Kolding Kommune om brugsret til Koldinghus i 25 år, som også indebærer et mindre, årligt driftstilskud til museet, som er "øremærket til aktiviteter på Koldinghus", herunder museumsaktiviteter, som "kommunen lovligt kan støtte". Jeg er ikke forvaltningsekspert, men tror bestemt ikke, at det kommunale tilskud kan anvendes til en privat middag for monarken, hendes venner og ansatte. Kongernes Samling, der tidligere blev kaldt De Danske Kongers Kronologiske Samling, har som formål ”at fremstille en del af Danmarkshistorien fra Christian 4.s regeringstid til nutid”, og det gør samlingen med ”udgangspunkt i malerier, møbler og andre genstande, som har tilknytning til den danske kongefamilie”. Her ses dronning Margrethe ved åbningen af Kongernes Samling på Koldinghus i foråret 2021, som også prinsesse Benedikte deltog i, idet hun er æresprotektor for Kongernes Samling Koldinghus.
Bedste hilsner
Jon Bloch Skipper
Har du et spørgsmål af royal karakter, du gerne vil have opklaret? Så kan du sende det ind til BILLED-BLADETs kongelige brevkasse, der er en fast del af Danmarks royale ugeblad.
Hver uge svarer historiker og royalekspert Jon Bloch Skipper på interessante spørgsmål om kongehuset, kongefamilier i ind- og udland samt mange andre spændende aspekter af den royale verden igennem historien.
Jon er forfatter til flere bøger om og med de kongelige, herunder "Tre søstre: samtaler mellem dronning Margrethe, prinsesse Benedikte og dronning Anne-Marie" (2008).
Send dit spørgsmål på mail til jon@billed-bladet.dk eller på post til BILLED-BLADET, postbox 602, 0877 København C. Mærk kuverten "Kongelig brevkasse".