Anmeldelse af Badehotellet afsnit 1: Det havde vi ikke set komme
Ugen på Badehotellet
Badehotellet er tilbage og sikke en start på sæson 9!
Kort resumé:
Amanda og datteren Frida vender tilbage til Andersens Badehotel i maj 1945, og hun får travlt med at gøre det klar til den nye sæson. Vi møder fru Knudsen, der forsøger at skjule, at hun er tyskertøs, og så møder vi også fru Fjeldsøs barnebarn for første gang. Hvad ingen ved er dog, at Sarahs biologiske far er hr. Weyse, og det må for alt i verden ikke slippe ud.
Der er ligeledes mystik om, hvem der er far til Amandas datter. Hun fortæller vidt og bredt, at det er en svensker, men det viser sig at være en historie, hendes forældre har fundet på, fordi folk ikke må vide, at hun har fået barn med en tysk soldat. Grosserer Madsen er overbevist om, at datterens store kærlighed døde ved Østfronten, men Amanda har helt tydeligt ikke mistet håbet om at se den unge løjtnant igen.
Der er lagt i kakkelovnen til både masser af drama og komedie i sæson 9 af ”Badehotellet”!
Ugens bedste scene
Det var ualmindeligt svært ikke at trække på smilebåndet, da hr. Weyse, som han har gjort så mange gange før, satte sig ved klaveret og sang. Sarah dukkede pludselig op, og han var tydeligt meget betaget af sin yndige datter, som han nærmest ikke kunne tage øjnene fra.
Heller ikke fru Fjeldsø kunne lade være at bemærke den forrygende kemi mellem far og datter. Hun siger ikke et ord under det musikalske optrin, men det er heller ikke nødvendigt, for fru Fjeldsøs ansigt siger det hele. Hun er bestemt ikke begejstret for den åbenlyst gode kemi, der er mellem hendes barnebarn og hr. Weyse.
Hun er sågar så optaget af hele sceneriet, at hun glemmer alt om at spille bridge – det er vist aldrig sket før!
Ugens replik
”Hvad havde du regnet med?! Yndig, begavet!”
Sådan svarer hr. Weyse som det mest naturlige i verden, da hans fru Helene spørger, hvad han synes om datteren Sarah, som han møder for første gang på hotellet. Kort forinden havde den berømte skuespiller ellers absolut ingen interesse i sin 16-årige, svenske datter – ja, det passede ham sågar glimrende, at hun aldrig har fået at vide, at han er hendes far.
Men når man kender hr. Weyse, ved man også, at der ikke skal meget andet end lidt smiger og skønhed til, før han vender på en tallerken, og det var også tilfældet, da han mødte sin datter for første gang.
Ugens bedste karakter
Der er ingen tvivl om, at alle karaktererne i ”Badehotellet” er noget helt for sig, men fru Fjeldsø er altså bare helt forrygende. Seerne har nu kendt hende i ni år – 17 år i fiktionens verden – og selv om hun ikke har ændret sig synderligt meget, er det bare en fornøjelse at se, hvordan Birthe Neumann i rollen som den sarkastiske og til tider bidske fru Fjeldsø formår at udtrykke så mange følelser og synspunkter uden nødvendigvis at sige særlig meget.
I denne sæson ser vi hende for første gang sammen med sit barnebarn, og det giver anledning til at se hende i et lidt andet lys. For mens forholdet mellem fru Fjeldsø og søsteren Lydia er lige præcis, som det plejer, er det dejlig forfriskende at se hende i samspillet med sit barnebarn, hvor hun kan vise sin lidt mere hjertelige side. Men netop Sarah giver også anledning til en masse bekymring, fordi det under ingen omstændigheder må komme frem, at hr. Weyse er hendes biologiske far.
Der er dermed lagt op til nogle vidunderlige scener mellem netop fru Fjeldsø og den flamboyante skuespiller, der formentlig er de to karakterer i hele serien, der har absolut mindst til fælles – vi glæder os til at se, hvordan det ender!
Ugens største overraskelse
Der var måske nogen, der nær fik kaffen galt i halsen hen mod slutningen at første afsnit, da den tyske løjtnant Kiessling pludselig troppede op i køkkenet på Andersens Badehotel midt om natten. Grosserer Madsen sagde jo, at han døde ved østfronten?
Hvad hans skæbne er, har vi endnu til gode at få vished om, for synet af løjtnanten viste sig at være ønsketænkning fra Amandas side. Lydene fra køkkenet stammede nemlig ’bare’ fra køkkenchefen Philip.
Ugens undren
1: Hvorfor fandt de ikke håndgranaterne tidligere?
Amanda har sammen med blandt andre fru Knudsen brugt fem uger på at endevende hotellet og fjerne alle tegn på, at tyskerne har boet der de seneste år. Ikke desto mindre er det først efter, at gæsterne er ankommet, at lille Frida nede i kælderen finder en kasse med farlige håndgranater, som tilsyneladende står ret frit fremme.
Det havde måske været mere oplagt, at hun havde fundet dem gemt i sandet rundt omkring hotellet. Men det at hun finder dem indenfor betyder, at modstandsmanden Jens skal ind gennem køkkenet for at komme ned i kælderen, og så er det, at han møder fru Knudsen og siden afslører hendes sande identitet.
2: Hvorfor er der ikke nogen, der mistænker hr. Weyse?
Hr. Weyse er forundret over, at ingen af vennerne på hotellet får den tanke, at han er Sarahs far. Han er nærmest lidt fortørnet over, at ingen lægger to og to samme. Gæster og personale kender ellers udmærket Sarahs mor, Sibylle, som i 1928 ankom højgravid til Andersens Badehotel, mens hun stadig var gift med hr. Weyse.
De plejer ellers ikke at holde sig tilbage, når det angår hinandens privatsager, men indtil videre er der ikke nogen, der mistænker, at hr. Weyse er hendes biologiske far. Heller ikke snushanen over dem alle, stuepigen Edith, har tilsyneladende gennemskuet, at hendes favoritgæst er far til Sarah.
Gennem alle sæsonerne har hun ellers vist ualmindelig stor interesse for alt det, der ikke bliver sagt højt. At hun er nysgerrig på gæsternes gøren og laden kom blandt andet til udtryk i sæson 8, hvor hun var særdeles begejstret over at se hr. Weyses ekskone Fanny Fjord tilbage på hotellet. Så kunne Edith nemlig indføre hende i alt det, der var sket siden sidst.
Tiden vil vise, om Edith og alle de andre gennemskuer eller på anden måde får vished om hr. Weyses hemmelighed.
3: Kan Sarah ikke tale dansk?
Gennem de seneste sæsoner af ”Badehotellet” har det tyske sprog indfundet sig i tv-serien, og her i sæson 9 er det så de svenske gloser, vi får glæde af, fordi fru Fjeldsø har sit svenske barnebarn med på ferie. Sarahs forældre og hendes bedsteforældre er dog danske, så man kunne forestille sig, at hun også selv kan tale lidt dansk.
Indtil videre lader det dog ikke til at være tilfældet – heller ikke da hun sludrede med den unge, nordjyske Lauritz, der havde lidt svært ved at forstå hendes svenske udtale.
Ugens største cliffhangere
1: Er Amandas store kærlighed, Uwe Kiessling, i live, og kommer han nogensinde til at møde sin datter?
2: Hvilken hemmelighed gemmer Bertha på, og hvad har det at gøre med hr. Kokholm?
3: Får Sarah nogensinde at vide, at hr. Weyse er hendes far?