Ibi Støving blev bedt om at skrive testamente: En tanke føler hun, blev hendes redning
- Man mærker ikke rigtig, at man er syg ned nyrerne medmindre, det er akut.
Sådan lyder det fra Ibi Støving, da hun af politiker Kristian Hegaard bliver spurgt ind til den nyresygdom, der for otte år siden, var ved at koste hende livet i onsdagens udgave af TV3-programmet ”Til Middag Hos”.
Hendes sygdomsforløb startede i 2014, hvor hun begyndte at få et mælkehvidt slør for øjnene, som bliver værre og værre. I lang tid slog hun det hen, for som hun siger i programmet ”Jeg er fra Jylland”, men da lægen sendte en ambulance hjem for at hente hende i starten af 2015.
Hun blev indlagt med en nyrefunktion på blot 3%.
- Jeg siger til den første læge, der snakker til mig, at det bare skal fikses i en helvedes fart for ”jeg har et møde på fredag klokken 15.00”. Jeg er helt væk i forhold til, hvor alvorligt det er. Jeg har aldrig nogensinde været alvorligt syg før, fortæller hun og fortsætter tydeligt berørt,
- Og så fik jeg simpelthen at vide, at jeg skulle skrive testamente. Og det var sindssygt hårdt, for jeg forstod overhovedet ikke, hvad fanden jeg lavede der.
Rundt om bordet sidder foruden Kristian Hegaard, også psykoterapeut og tidligere sangerinde, Saszeline Dreyer og kommunikationsrådgiver Anna Thygesen. Og Anna Thygesen stiller et spørgsmål, de fleste af os måske sidder og tænker: Troede hun mon, at hun skulle dø? Og den tanke hun fik, er hun ganske sikker på endte med at redde hendes liv.
- Det er et sjovt spørgsmål, og jeg bliver tit spurgt, om jeg egentlig tænkte over det. Og det tror jeg, er noget af det, der har reddet mig også. Selvom jeg godt ved, at det også lyder enormt hokus pokus-agtigt, men det har reddet mig, at jeg aldrig nogensinde tænkte, at jeg skulle dø. Jeg tænkte faktisk mere ”Jeg skal fandme ikke dø,” fortæller Ibi Støving.
Hun så på mange måder sygdommen som en slags scene, der skulle konstrueres.
- Jeg tænkte aldrig tanken, at jeg skulle dø. Jeg tænkte mere ”Nå, nu er der nogen, der beder mig om at skrive testamente. Det er en tilrettelægger type af en art. Jeg skal lige have noget her til en scene” - eller et eller andet. Som om at jeg ikke var mig selv, siger hun.
Hun sammenligner den behandling hun fik med kemoterapi, for man kan ikke bare ”håndplukke det giftige”. Hun blev fyldt med immunsupprimerende midler, for at fjerne immunforsvaret, og på den måde også fjerne den infektion, hun havde.
- Men de var ærlige med at sige, at de ikke anede hvad fanden de kiggede på, fortæller Ibi Støving i ”Til Middag Hos”.
Selvom sygdommen og tiden efter ramte hårdt, og hun i dag lider af dødsangst, så ser hun ikke sygdommen som en sygdom mere. Det er blevet til en lidelse, som hun har, men som hun langt fra er påvirke af i hverdagen. I dag har hun 50% funktion tilbage i nyrerne, men skal tænke over både kød- og alkoholindtag, og så er hun blevet bedre til at sige nej.