27. aug. 2024
Af Jon Bloch Skipper / Redigeret af Malan Joensen

Det fik en positiv afslutning for prins Gustav og prinsesse Carina

Prins Gustav og Carina Axelsson
Prins Gustav og Carina Axelsson
Foto: Hanne Juul
I BILLED-BLADETs kongelige brevkasse kan du hver uge læse interessante spørgsmål og svar om alt inden for den royale verden.

Spørgsmål og svar har tidligere været bragt i BILLED-BLADET.

Kære kongelige brevkasse
I forbindelse med en brevkasseartikel om prins Gustav og prinsesse Carina mener jeg, at der også var klausuler om, at børn skulle være ægte, altså født i ægteskab, for at kunne arve. Derfor har de måtte vente og træffe forberedelser, hvis det skulle lykkedes at omstøde testamentet, hvad heldigvis lykkedes.
Venlig hilsen
Birthe L.

Kære Birthe L.
Tak for din kommentar. Jeg er helt med på, at det problematiske testamente fra nazitiden, som Gustavs farfar efterlod sig, udfordrede parret, fordi det krævede, at Berleburg-slægtens overhoved skulle være gift med en adelig, protestantisk kvinde med ”arisk” baggrund for at fastholde arvekravet for sig selv og sine efterkommere. Sagen blev yderligere speget, fordi Gustavs grandonkel, prins Ludwig-Ferdinand, også gjorde krav på slottet i Berleburg og de tilhørende besiddelser. Arvespørgsmålet fik en positiv afslutning for Gustav og Carina for nogle år siden, som du selv fremhæver, og jeg er ikke et sekund i tvivl om, at besværlighederne influerede parrets valg. Alligevel undrer det mig, at de – uagtet de retlige problemer – ventede 20 år med at få børn. Men arvespørgsmålet må have vejet tungere end ønsket om at få børn (med eller uden arvekrav), eller også har andre forhold spillet ind. Det får vi nok aldrig at vide, og det betyder heller ikke noget i dag, hvor parret er gift og har fået børn med hjælp fra en rugemor. Jeg går stærkt ud fra, at disse børn har arveret.
Venligst
Jon Bloch Skipper

Har du et spørgsmål af royal karakter, du gerne vil have opklaret? Så kan du sende det ind til BILLED-BLADETs kongelige brevkasse, der er en fast del af Danmarks royale ugeblad.

Hver uge svarer historiker og royalekspert Jon Bloch Skipper på interessante spørgsmål om kongehuset, kongefamilier i ind- og udland samt mange andre spændende aspekter af den royale verden igennem historien.

Jon er forfatter til flere bøger om og med de kongelige, herunder "Tre søstre: samtaler mellem dronning Margrethe, prinsesse Benedikte og dronning Anne-Marie" (2008).

Send dit spørgsmål på mail til jon@billed-bladet.dk eller på post til BILLED-BLADET, postbox 602, 0877 København C. Mærk kuverten "Kongelig brevkasse".

Læs mere om: