Kongekronen kommer først i spil, når det er helt slut for kong Frederik
Spørgsmål og svar har tidligere været bragt i BILLED-BLADET.
Kære kongelige brevkasse
Hvorfor bliver kronen, der er symbolet på enevælden, stadig brugt som "kongeligt logo"? Burde man ikke erstatte det af noget andet og mere moderne?
På forhånd tak
Karin
Kære Karin
Når du skriver "kronen", antager jeg, at du mener Christian 5.s krone med fem synlige bøjler, rigsæble og kløverbladskors fra 1670-71. Forklaringen på, at den fortsat anvendes, er, at den er Danmarks officielle kongekrone og således symbolet på såvel kongehus som statsmagt. Den er med andre ord ikke et symbol på enevælden, selv om den blev fremstillet i den absolutistiske tid og anvendt af enevældige konger. Den fysiske krone anvendes for så vidt fortsat, om end det alene sker, når monarken dør, hvor den lægges på kisten under castrum doloris. Kronen indgår i det danske kongevåben og rigsvåbnet. Kongehuset anvender den som bekendt i mange forskellige sammenhænge, men den indgår også i talrige stiliserede former i mange statsinstitutioners logo. Det er i øvrigt kun kongehuset og staten, der må anvende kronen. Misbrug kan medføre straf. Kronen har været anvendt som et værdighedstegn siden oldtiden. Den kom til Europa via Romerriget og Det Byzantiske Rige og vandt for alvor indpas i løbet af middelalderen. Den første kendte kroning i danmarkshistorien var Knud 6.s i 1170. Den ældste endnu-eksisterende krone herhjemme er Christian 4.s fra 1596. Den kan ses på Rosenborg Slot sammen med Christian 5.s mere kendte og altså fortsat anvendte krone.
Venligst
Jon Bloch Skipper
Har du et spørgsmål af royal karakter, du gerne vil have opklaret? Så kan du sende det ind til BILLED-BLADETs kongelige brevkasse, der er en fast del af Danmarks royale ugeblad.
Hver uge svarer historiker og royalekspert Jon Bloch Skipper på interessante spørgsmål om kongehuset, kongefamilier i ind- og udland samt mange andre spændende aspekter af den royale verden igennem historien.
Jon er forfatter til flere bøger om og med de kongelige, herunder "Tre søstre: samtaler mellem dronning Margrethe, prinsesse Benedikte og dronning Anne-Marie" (2008).
Send dit spørgsmål på mail til jon@billed-bladet.dk eller på post til BILLED-BLADET, postbox 602, 0877 København C. Mærk kuverten "Kongelig brevkasse".