18. aug. 2013
Af af Juliane Olsen, NewsDesk, Aller Media

Kongelige titler i britisk kongehus – bliv klogere her

Dronning Elizabeth II's krone
Dronning Elizabeth II's krone
Foto: AOP
Det er ikke altid lige let at finde rundt i, hvordan titlerne bliver fordelt i den britiske kongefamilie. Bliv klogere i lyn-guiden her.

Det britiske kongehus offentliggjorde den 2. august prins Georges officielle fødselsattest og til trods for, at vi allerede kender den lille tronarvings fulde navn, så er der noget andet i attesten, der fanger opmærksomheden.

Hans mor bliver nemlig benævnt med en titel, man ikke normalt kender hende under. Normalt bærer hun titlen Hertuginde af Cambridge, men i fødselsattesten er hun benævnt Prinsesse af Storbritannien.

LÆS OGSÅ

Det britiske kongehus har ellers gjort klart, at hun ikke vil skulle gå under titlen prinsesse Catherine, efter hun blev gift med prins William, men i fødselsattesten bærer altså vidne i en anden retning.

Du er nok ikke den eneste, der efterhånden er forvirret over de kongelige titler i det engelske kongehus, så her er en lyn-guide.

Konge og dronning

Hvis regenten er en mand, går han under titlen konge, men ægtemanden til en kvindelig regent får ikke titel af konge – han benævnes i stedet prins. Titlen dronning tildeles i to forskellige tilfælde: En kvinde der regerer i overensstemmelse med arvefølgen benævnes dronning regent, som det er tilfældet med Elizabeth II, mens dronning ægtefælle er hustru til en regerende konge, som det vil blive tilfældet med hertuginde Catherine.

Hertug og hertuginde

En hertug eller hertuginde er en del af den adelstand, som rangerer lige under regenten. Ofte er prins og prinsesse også tildelt hertugværdighed ligesom, det gælder for hertuginde Catherine og hendes ægtemand. Prins Charles er ligeledes Hertug af Cornwall, mens hans hustru Camilla teknisk set bærer titlen Prinsesse af Wales, men går under sin anden titel Hertuginde af Cornwall.

Prins og prinsesse

I Storbritannien bliver ægtemanden til en regerende dronning kaldt prins, så Elizabeth II's gemal benævnes derfor prins Philip, Hertug af Edinburgh. Med sig fra fødslen har han desuden titlerne Prins af Grækenland og Danmark. Titlerne prins og prinsesse tildeles desuden til børn af regenten. I 1987 udvidede dronning blandt andet sin datter prinsesse Annes titel til kongelige prinsesse.

Børnebørn af sønner af regenten som for eksempel prins William og prinsesse Beatrice får også titel af prins eller prinsesse, men børnebørn født af en datter som eksempelvis Zara Philips får ikke automatisk disse titler. Så blot fordi, at en konge eller dronning hører til blandt en persons bedsteforældre, er det ikke ensbetydende med, at det udløser en titel af prins eller prinsesse.

Dronning Elizabeth II har desuden for nyligt udstedt et dekret om, at alle børn født af den ældste søn af Prinsen af Wales, hvilket vil sige prins William, vil få titel af prins eller prinsesse, selv om prins George allerede har titel af prins.

LÆS OGSÅ

Med hensyn til hertuginde Catherine så får en hustru til en prins titel af prinsesse ved indgået ægteskab, men ægtemanden til en prinsesse vil ikke få titel af prins. Medlemmer af den kongelige familie bliver alle kaldt Hans eller Hendes Kongelige Højhed, men ved en skilsmisse, vil de, der ikke er født til den kongelige titel, miste den ligesom det skete for lady Diana og hertuginde Sarah Ferguson.

Kongelige efternavne

I 1917 besluttede kong George V officielt at ændre alle i den kongelige families efternavn til Windsor opkaldt efter slottet, for at slippe af med det tyskklingende husnavn Saxe-Coburg-Gotha, men dronning Elizabeth II og hendes ægtemand ønskede, at deres efterkommere skulle bære et andet efternavn end den øvrige familie.

Dronningen ønskede ikke at dele sit efternavn med andre, og derfor traf hun en beslutning således ifølge hoffets hjemmeside:

- Det blev derfor offentliggjort i Privy Council, at dronningens efterkommere ud over de med tiltalen Kongelig Højhed og titlen prins/prinsesse eller kvindelige efterkommere der gifter sig, skulle bære navnet Mountbatten-Windsor.

Det vil sige, at hvis du er dronning, konge, prins eller prinsesse, så får du intet efternavn, men hvis der alligevel skal benyttes et, så er det Mountbatten-Windsor.

Læs mere om: